Marten Luiten scoort hattrick bij NK U-25

geplaatst in: Uncategorized | 0

Marten Luiten won met Fynona zijn derde nationale titel op rij bij het NK Dressuur in de klasse U-25, de Grand Prix voor deelnemers tot 25 jaar. Eerder was hij al twee keer de beste bij de Young Riders en een keer bij de Junioren. Een ongekend succes voor de 22-jarige, sympathieke Groninger, die in Ermelo gevolgd werd door een filmploeg voor een maandelijkse uitzending van De wereld van Luiten. Maar geen sterallures bij ruiter, die het steeds weer beter wil doe

Marten Luiten – Fynona. NK Dressuur 2024. © DigiShots

“Heel gaaf deze hattrick. Super”, is Marten Luiten’s eerste reactie. “Ik ben heel blij hoe mijn Kür op Muziek ging. Dan moet het altijd nog maar gewaardeerd worden.” En dat deden de juryleden. Twee keer gingen ze over de magische 80-procent grens – de eerste keer tijdens het NK – en kwam het resultaat op 79.817. “Dat maakt het extra leuk en daarom ben ik er ook heel blij. Ik ben nu 22, dus ik heb nog even bij de U-25. Ik heb twee goede jonge paarden in de Lichte Tour, waarvan ik hoop dat ze op termijn het stokje van Fynona over kunnen nemen in de U-25. En wie weet ga ik dan verder bij de senioren.”

Wat is de ambitie van Luiten na zijn derde titel in de U-25 op rij? “Ik ga er hard voor werken om deze vorm door te trekken naar het komende EK. Ik denk dat we nog steeds verbeteren. Daarom ga ik ook door. Ik heb nog steeds het gevoel van dat kan beter of dat moet iets meer aan elkaar. De piaffe en passage is door de jaren heen al wel verbeterd, maar het kan altijd nog beter. In de Kur kan ik steeds lijnen weer aanpassen en de moeilijkheidsgraad verhogen. Ook de muziek heb ik wat aangepast. Dat pakte nu ook heel goed uit.”

Milou Dees – Francesco. NK Dressuur 2024. © DigiShots

Met bijna vier procent meer na twee proeven was de afstand van Luiten op nummer twee Milou Dees best wel groot. De amazone reed met haar Francesco een goed kampioenschap. In de finale werd ze beoordeeld met 77.400 en de tweede plaats. Daarmee steeg ze van de vierde plaats op zaterdag naar finaal zilver.

Sophie Reef – Charming Lady 2. NK Dressuur 2024. © DigiShots

Dankzij de tweede en de derde plaats was er brons en een podiumplaats voor Sophie Reef en haar merrie Charming Lady 2.

Uitslag NK U25, Höveler & Equinova prijs

  1. Marten Luiten (Winschoten), Fynona (v.Ampere), 151.484
  2. Milou Dees (Berkenwoude), Francesco (v.Florencio), 147.759
  3. Sophie Reef (De Lutte), Charming Lady 2 (v.Painted Black), 146.070

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de uitslag van de Kür op Muziek

Foto’s door Digishots.