Jaarlijks feestje: Finale FPG op het NK Dressuur

geplaatst in: Nieuws | 0

Ieder jaar vindt tijdens het NK Dressuur ook de Finale FPG (Federatie Paardrijden Gehandicapten) plaats. Deze finale staat altijd garant voor stralende gezichten bij de deelnemers. Jenneke Nijhof, bedrijfsleider bij de Prinses Maxima Manege, vertelt ons wat de Finale FPG precies is.

Wat is de FPG? 

“Federatie Paardrijden Gehandicapten is een overkoepelende organisatie waar maneges bij zijn aangesloten die les geven aan ruiters met beperking. Dit kan op het paard zijn maar ook bijvoorbeeld huifbed rijden. De belangrijkste taak van de FPG is het bevorderen van mogelijkheden tot paardrijden en andere activiteiten met paarden voor mensen met een beperking. De FPG ziet er op toe dat haar leden hippisch, medisch en pedagogisch verantwoorde en veilige paardrijlessen aanbieden. Uitgangspunt daarbij is het welzijn van- en de verantwoorde omgang met mens en dier.”

De Finale FPG vindt plaats tijdens het NK Dressuur. Wat houdt deze wedstrijd in? 

“Alle ruiters van FPG maneges kunnen hieraan mee doen. Er zijn 4 proeven waar ze aan mee kunnen doen, bijvoorbeeld begeleid stap, begeleid stap en beetje draf, zelfstandig stap en draf en zelfstandig stap, draf en galop. Op de eigen manege maken ze een filmpje en deze sturen ze op naar de FPG en de beste 4 van elke proef mogen finale rijden in Ermelo.”

Wat moeten de deelnemers laten zien en waarop worden ze beoordeeld? 

“Enthousiasme en plezier is het aller belangrijkste maar ze rijden een proef met verplichte onderdelen en deze worden beoordeeld door een jury.”

Hoe belangrijk is het dat de Finale FPG op de entourage van het NK Dressuur kan plaatsvinden?

“Dat is heel belangrijk! De ruiters vinden het supergaaf om hier op zo’n groot evenement te rijden met alle entourage er omheen.”

Wat betekent deze dag voor de deelnemers?

“Heel veel. Het is vooral één groot feest. Het is gezellig met alle andere ruiters en vrijwilligers en gezamenlijk iedereen aanmoedigen.”