Goud voor Robin Heiden bij de Young Riders

geplaatst in: Nieuws | 0

Robin Heiden en Gasmonkey veroverden de titel bij Young Riders, nadat ze de finaleproef de Plospan Kür op Muziek, wonnen. Shanna Baars en Farzana G reed een kür met veel power, maar ze kon haar leiding van de eerste proef, niet omzetten in het goud. Zilver was er voor Shanna op het NK. Chiel van Bedaf won brons.

“Ik ben super blij dat het is gelukt”, lacht Robin Heiden. “Gisteren stond ik nog tweede. Het was nog wel even spannend vandaag. Het voelde echt heel goed om de titel nu te hebben. Vorig jaar stond ik ook tweede na de eerste dag, maar toen lukte het in de kür net niet. Toen hadden we iets teveel spanning. Ik was vandaag blij dat Gasmonkey zich zelfverzekerd voelde en ik er echt aan kon blijven rijden. Het voelde heel goed.”

Extra sprankel
De voorbereiding naar het NK liep even wat minder voor Robin. “Mijn ouders en ik zijn een heel hecht team. Mijn moeder Jeany helpt vaak thuis. Dat kan de afgelopen twee weken wat minder, omdat ze bij een val haar rug heeft gebroken. Ze is heel echt taai en heeft toch nog een paar keer mee kunnen kijken en een oogje in het zeil kunnen houden. Ik voelde me toch wel goed voorbereid. Gisteren hadden we een paar foutjes in de wissels. Dat was jammer. Dat hadden we lang niet meer gehad. Vandaag voor de Kur waren we er extra op gebrand dat hij ontspannen en toch achterop en er aan stond. Met de muziek erbij heeft Gasmonkey toch die extra sprankel.”

Podium Young Riders NK Dressuur 2023 © Monique de Smit

Op naar Aken
Over twee weken in de volgende observatiewedstrijd in Geesteren en we zijn uitgenodigd voor de wedstrijd in Aken. Als het goed is daarna het EK. Gasmonkey hebben mijn ouders gefokt. Drie jaar terug heb ik hem overgenomen van mijn moeder. Ik rijd bij Joop van Uijtert een paar hengsten en ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat is te combineren, wel druk soms, maar ik vind het allebei leuk. Het liefst wil ik in de paarden verder, maar de studie geeft me toch wat meer zekerheid voor de toekomst. Ik vond het zonde om niets met het VWO-diploma te doen. Ik rijd ook nog een zevenjarige Jazz, waarmee ik de WK-selectie rijd. Volgend jaar hoop ik hem ook bij de Young Riders te kunnen starten. Dat wordt dan mijn laatste jaar”, aldus Robin, die volgende maand 20 wordt.

Sterk kampioenschap voor Shanna
Shanna Baars en Farzana G reden een sterk kampioenschap waarin de merrie haar kwaliteiten toonde. In het stapgedeelte in de finale liet ze wat punten liggen waardoor er op geringe afstand zilver werd achter Robin Heiden.
Chiel van Bedaf reed zich met Key-West Texel op het podium.

Uitslag Plospan Young Riders Kür op muziek
1. Robin Heiden (Alphen aan de Maas) – Gasmonkey (v.Tuschinski), 75.808%
2. Shanna Baars (Nieuw-Vennep) – Farzana G (v.Ampère), 74.842%
3. Geertje Hoogendoorn (Tilburg) – Emporio Armani Ld (v.Glock’s Johnson TN), 73.167%

Eindstand NK Young Riders
1. Robin Heiden – Gasmonkey, 70.588%/75.808% 146.396
2. Shanna Baars – Farzana G, 71.520%/74.842% 146.362
3. Chiel Van Bedaf (Etten-Leur) – Key-West Texel (v. Glock’s Toto Jr N.O.P.), 69.951%/70.467% 140.418

Klik hier voor alle uitslagen van het NK Dressuur