Dinja van Liere titelwinnaar in NK vol verrassingen

geplaatst in: Nieuws | 0

Het was een Nederlands kampioenschap vol verrassingen, maar uiteindelijk is het Dinja van Liere die zich Nederlands kampioen in de Roelofsen HorseTrucks Zware Tour mag noemen. Met de KWPN-hengst Hermès scoorde zij 83,15% in de kür en dat bracht haar in totaal op 10 procent voorsprong. Zilver en brons waren er voor twee podiumdebutanten: Thamar Zweistra bleef minder dan 0,05 procent voor op Marieke van der Putten. 

Emmelie Scholtens, die met twee paarden zeer sterk presteerde in de Grand Prix, moest helaas afmelden voor de kürfinale omdat haar paard Desperado (v.Vivaldi) niet fit was. “Dat was jammer”, stelt bondscoach Alex van Silfhout. “Maar ondanks dat het een wat uitgekleed kampioenschap was, zijn er mooie prestaties geleverd. In de top werd heel sterk gereden. De komende tijd gaan we zien wie het laatste aan vorm heeft voor een mogelijke teamplaats. Op dit moment zijn voor mij de contouren van het team nog niet zichtbaar.”

Goud voor Van Liere
Nadat Dinja van Liere verleden jaar brons won op het NK Dressuur, zat er nu een gouden medaille in. “Ik ben hier superblij mee, dit is mijn tweede NK bij de Senioren en dan met goud naar huis is fantastisch. Ik baalde er wel van dat Emmelie afmeldde voor de kür, dat is zonde voor het kampioenschap en jammer voor Emmelie. Het had een echte strijd kunnen zien, nadat Emmelie gisteren had laten zien hoe ze in vorm was. Ik wil kampioen worden omdat ik de beste ben, het werd me nu wel makkelijker gemaakt.”

Focus
Van Liere is blij met de focus die haar paard Hermès (v. Easy Game) had. “Hermès voelde met losrijden meteen heel fijn en ontspannen aan. In de ring kon ik hem gefocust houden. Hij blinkt uit in de piaffe en de passage. Exloo is voor ons de volgende observatiewedstrijd, daarna wordt het Rotterdam of Aken; dat bepaalt de bondscoach.”

Cirkel is rond
De zilveren medaille was voor Thamar Zweistra en haar stoere schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss, die enkele weken geleden nog hun eerste wereldbekerfinale reden. “Ik was heel blij met Ich Weiss, hij deed supergoed zijn best en was heel ontspannen. Deze kür is eigenlijk van Hexagons Ollright, de eerste nazaat van Rubiquil die het hoogste niveau behaalde. Ich Weiss is de laatste nakomeling van Rubiquil en dat maakt de cirkel weer rond. Het is leuk dat deze muziek zo goed bij Ich Weiss past.” Zweistra kreeg 78,67% toebedeeld.

Nooit verwacht
Met een miniem verschil volgden Marieke van der Putten en Torverslettens Titanium RS2, de Totilas-zoon liep naar 77,95% in de kür op muziek. “Geweldig”, reageert Van der Putten. “Ik had dit nooit verwacht en er ook niet echt aan gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik ga keihard mijn best te doen om te blijven verbeteren, het is in ieder geval leuk om te merken dat ik steeds meer in de buurt van de top kom.”

Uitslag kampioenschap Zware Tour
Uitslag kür op muziek

Dinja van Liere – Hermes NK Dressuur 2022 © DigiShots
Podium NK Dressuur Zware Tour NK Dressuur 2022 © DigiShots
Podium NK Dressuur Zware Tour NK Dressuur 2022 © DigiShots
Podium NK Dressuur Zware Tour NK Dressuur 2022 © DigiShots