Diederik van Silfhout wint ZZ-Zwaar titel met het jongste paard

geplaatst in: Nieuws | 0

Diederik van Silfhout schreef met de pas zesjarige New Orleans het KNHS Kampioenschap ZZ-Zwaar om de Hengstenstation Van Uytert-prijs op het NK Dressuur op zijn naam. De routinier uit Lunteren won de finaleproef en de titel na de derde plaats op donderdag. Zilver ging naar Dinja van Liere en de beeldschone hengst Mauro Turfhorst. De even oude en over veel talent beschikkende Hexagon’s Mr Magnum veroverde het brons voor TeamNL-amazone Thamar Zweistra.

Diederik van Silfhout – New Orleans NK Dressuur 2024 © DigiShots

Het jongste paard, de zesjarige voormalige KWPN-dekhengst New Orleans (Blue Hors Farell x Jazz), op de startlijst van het KNHS-kampioenschap ZZ-Zwaar won de titel. Diederik van Silfhout reed de nog onervaren ruin op donderdag naar de derde plaats met een percentage van 73.714. Daar kwam in de Kür op Muziek 76.625% bij. Dat was goed voor de eerste plaats en ook voor de titel.

“Dit is hartstikke mooi”, lacht Diederik van Silfhout. “New Orleans is nog heel jong en hij wil zo goed zijn best doen. En dat in zo’n sterk deelnemersveld. Ik heb hem nu acht maanden in training. Voor dit kampioenschap heeft New Orleans een keer Z2 gelopen, een keer ZZ-licht en dit was zijn tweede ZZ-Zwaar wedstrijd. Dit is wel een hele indrukwekkende baan voor de paarden die nog weinig gewend zijn. Als je ziet hoe hij hier rondloopt, dan denk ik dat hij een mooie toekomst voor zich heeft. Ik ben zelf voor een deel eigenaar van hem. Hij hoeft niet weg. Dus dat is wel heel fijn.”

Wat is de reden dat Van Silfhout New Orleans start in het ZZ-Zwaar kampioenschap. “Ik vind hem sowieso heel leuk. Ik heb hem in de WK selectie lopen, dus ik dacht als hij een paar keer wat grotere ringen gezien heeft en hij wordt geselecteerd voor het WK dan heeft hij deze ervaring alvast. Dat was het doel van deze oefening. Ik ging wel uit van een plak, maar dat het met de titel uitpakt is helemaal mooi.”

De KWPN-dekhengst Mauro Turfhorst overtuigde met Dinja van Liere in het eerste onderdeel van het kampioenschap. In zijn eerste Kür op Muziek uit zijn al succesvolle loopbaan slopen teveel foutjes om aanspraak te maken op de titel. Ze werden met 73.433% tweede in de finale en ook in het klassement.

De derde plaats ging naar de AES-hengst Hexagon’s Mr. Magnum met Thamar Zweistra in het zadel. Van de combinatie zullen we zeker nog gaan horen in de toekomst. Wat een mooi beeld en wat een talent etaleert de zoon van Expression. Er waren net een paar haperingen teveel in de proef voor een nog hogere klassering.

Diederik van Silfhout – New Orleans NK Dressuur 2024 © DigiShots Prijsuitreiking ZZ Zwaar 1. Diederik van Silfhout – New Orleans, 2. Dinja van Liere – Mauro Turfhorst, 3. Thamar Zweistra – Hexagons Mr Magnum NK Dressuur 2024 © DigiShots

Uitslag KNHS-kampioenschap ZZ-Zwaar, Hengstenstation Van Uytert prijs

1. Diederik van Silfhout, New Orleans (v.Blue Hors Farell), 150.339
2. Dinja van Liere, Mauro Turfhorst (v.Zonik), 148.861
3. Thamar Zweistra, Hexagon’s Mr. Magnum (v.Expression), 146.433

Klik hier voor de eindstand van het KNHS-kampioenschap ZZ-Zwaar

Klik hier voor de uitslag van de Kur op Muziek ZZ-Zwaar