Elfde titel voor Edward Gal met Totilas opvolger GLOCK’s Toto jr.

geplaatst in: Uncategorized | 0

Edward Gal (Oosterbeek) veroverde zijn elfde nationale dressuurtitel met GLOCK’s Toto jr. Na de overwinning in de Grand Prix Special won Gal de finale Kür op Muziek met de muziek en choreografie van zijn voormalige toppaard Totitlas. Saillant detail. Het paard waarmee hij zijn elfde titel won is een zoon van het fenomeen Totilas. Het podium van het NK Dressuur senioren was hetzelfde als dat van 2019 met Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens op zilver en brons.

Edward Gal ontving een staande ovatie voor zijn Kür op Muziek met Glock’s Toto jr. Het publiek wist dat er weer iets bijzonders gebeurde. En toen de score van 86.150 op het scorebord verscheen was het zeker dat de ruiter uit Oosterbeek zijn elfde titel veroverde. Voor de duizend dressuurliefhebbers in het stadion was het bijzonder omdat Gal met zijn nieuwe toptalent GLOCK’s Toto jr de bekende Kür van zijn vader Totilas reed. Waarom deze keuze van de kampioen? “Toen Toto jr drie jaar oud was wist ik al dat als er een paard was dat de Kür van Totilas zou mogen lopen, dat hij dat zou zijn. Ik heb er zeven jaar op gewacht. Vandaag was het ook precies tien jaar geleden dat ik met Totilas in Kentucky wereldkampioen werd. Het is nog gewaagd om te zeggen, maar ik heb het gevoel dat GLOCK’s Toto jr nog beter kan zijn dan zijn vader. Ik ben heel blij hoe hij hier vandaag liep. Het was pas zijn derde wedstrijd op dit niveau en het zegt wel wat over zijn kwaliteit dat hij het zo goed oppakt. Voor mijn gevoel was hij vandaag nog beter dan gisteren. Het is heel fijn voor de toekomst om te weten dat hij in een wedstijd groeit. Ik voel bij GLOCK’s Toto jr heel veel van wat ik bij zijn vader Totilas ook voelde. Dat maakt deze titel voor mij ook zo speciaal.”

Voor Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) was het de zesde zilveren medaille op het NK op rij. Met GLOCK’s Dream Boy N.O.P. werd hij in beide onderdelen van het kampioenschap tweede achter zijn partner Gal. “The story of my life”, vertelt Minderhoud in de persconferentie. “Ik ben heel blij met mijn tweede plek. Dream Boy heeft zich super laten zien. Jumping Amsterdam, afgelopen januari, was zijn laatste wedstrijd. Het was fijn om de ring weer in te rijden na een periode zonder wedstrijden. Ik ben heel blij dat we een NK hebben kunnen rijden met een mooie strijd en een fantastisch georganiseerde wedstrijd. Eindelijk het luie zweet er weer eens uit.”

“Ik had niet helemaal verwacht maar wel gehoopt dat ik hier weer op het podium zou staan”, aldus Emmelie Scholtens (Gorinchem), die het NK begon met de vijfde plaats in de Grand Prix Special. “Het was niet helemaal mijn wedstrijd. Ik was vorige week heel goed in vorm. Ik heb de wedstrijden nodig om in topvorm te raken.” Met de imponerende Desperado N.O.P. bleef ze Marlies van Baalen met 0.208% net voor in het klassement. De amazone uit Brakel reed een nagenoeg foutloos kampioenschap met haar ruin Ben Johnson.

Bondscoach Alex van Silfhout (Lunteren) was te spreken over de wedstrijd. “Hulde aan de organisatie. V2 Facility heeft hier een fantastische wedstrijd neergezet. Sportief gezien had het niet beter gekund. In de Special zagen we dat veel deelnemers het wedstrijdgevoel nog een beetje misten. Vandaag zag ik een groep van twaalf combinaties waarmee we lachend naar de toekomst kunnen kijken. Dat er weer een topcombinatie bij is met Edward en Toto jr geeft alleen maar weer hoop richting Tokio.”

Uitslag NK Dressuur senioren
GOUD Edward Gal (Oosterbeek), GLOCK’s Toto jr (v.Totilas); 80.681% + 86.150% = 166.831%
ZILVER Hans Peter Minderhoud (Oosterhout), GLOCK’s Dream Boy N.O.P. (v.Vivaldi); 76.489% = 82.525% = 159.001
BRONS Emmelie Scholtens (Gorinchem), Desperado N.O.P. (v.Vivaldi); 72.809% + 81.400% = 154.209%

Foto: Digishots.nl