Symposium ‘Fit in de Sport’ voedt deelnemers met relevante informatie

geplaatst in: Nieuws | 0

Geheel aansluitend op het themajaar ‘Sport, Voeding en Gezondheid’ van de provincie Gelderland vond vandaag in de entourage van het NK Dressuur Gelderland in Ermelo het symposium ‘Fit in de Sport’ plaats. De aanwezigen, waaronder veel instructeurs, kregen niet alleen de kans hun kennis over voeding voor paard en ruiter te vergroten, maar zaten ook eerste rang voor een bijzonder inkijkje in de drijfveren van toppers uit de sport.

Alex van Silfhout (foto) beet het spits af. De bondscoach dressuur voorzag zijn publiek van een persoonlijk verhaal en bleef met zijn voorbeeld dichtbij huis. Dankzij talent en passie leek bij zijn zoon, de bekende dressuurruiter Diederik, alles vanzelf te gaan, terwijl het voor zijn dochter eerder een last werd om op topniveau sport te bedrijven. Hoe deze teleurstelling en frustratie te managen was uitdaging, maar tegelijk een mooi proces met een vrolijke amateurruiter als resultaat. Op het gebied van voeding bij de ruiter heeft Van Silfhout ook zijn lessen geleerd. Het luistert heel nauw hoe een kind te benaderen dat kampt met overgewicht of juist doorschiet naar de andere kant.

Geschikt doel nastreven

Tweede spreker Erben Wennemars gaf ook waardevolle levenslessen mee, opgedaan uit ervaringen gedurende zijn sportcarrière. Hij erkende dat het prima is om doelen te stellen, maar dan wel de juiste. Zoek niet te veel naar erkenning, uiteindelijk weet niemand na zoveel jaar meer wat je precies waar hebt gepresteerd. ‘Ja, die schouder uit de kom en de bijkomende struggle, dat is mensen wel bijgebleven van mijn carrière’, aldus een enthousiast orerende Wennemars. Zijn advies: streef een doel na waarmee je juist je passie kunt uiten. Daarnaast benadrukte de voormalige topschaatser dat denken in kansen en niet in beperkingen werkt. Door het beïnvloeden van je mindset is veel te halen. Over bijgeloof en het hebben van rituelen was hij duidelijk. Deze maken je kwetsbaar en kunnen beter overboord.

Objectieve metingen

Laatste spreker Ralf van Orsouw sprak bevlogen over zijn passie; de juiste voeding voor het paard. Deze voedingsdeskundige brengt als geen ander wetenschap en praktijk samen en streeft naar het beste resultaat bij ieder paard, of het nu een haflinger of sportpaard betreft. Van Orsouw weet wat verkeerde voeding kan aanrichten en ziet dit nog te vaak gebeuren, ondanks de goede bedoelingen van mensen. Hij gaf de zaal mee dat vooral een te veel aan zetmeel de grootste boosdoener is, vanwege de moeilijke verteerbaarheid hiervan voor het paard. Belangrijk is om de verschillen tussen mens en dier te kennen op het gebied van voeding. Ken je paard en maak gebruik van objectieve metingen.

‘Paard en Ruiter Samen VITAAL’

Dat laatste sloot aan bij de officiële kick-off van het door de KNHS opgezette traject ‘Paard en Ruiter Samen VITAAL’, dat ook door de provincie Gelderland van harte wordt ondersteund. In totaal zullen 25 paard- en ruitercombinaties uit Gelderland de komende periode worden gevolgd, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne (meet)technieken, met als doel zowel paard als ruiter fitter te krijgen. Meer informatie over dit project lees je hier.

Na afloop van het symposium kregen de deelnemers de gelegenheid om topsporters en toppaarden aan het werk te zien. Vanuit de VIP-loge kon onder het genot van een afsluitend drankje de Grand Prix, als onderdeel van het NK Zware Tour, worden gevolgd.