NK (para)dressuur laatste test voor Rio

geplaatst in: Nieuws | 0

Het Nederlands Kampioenschap (para)dressuur van donderdag 14 tot en met zondag 17 juli in Ermelo is het laatste observatiemoment voor de dressuur- en paradressuurruiters voor de naderende Spelen in Rio de Janeiro. Zondagmiddag is de finale van het NK senioren met de Kür op Muziek. Dan is bekend of Edward Gal en Glock’s Undercover N.O.P. hun titel prolongeren. Direct daarna wordt in de piste bekend gemaakt welke ruiters Nederland gaan vertegenwoordigen op de Olympische en Paralympische Spelen. Op het programma van het NK staan nog meer rubrieken en is de finale van de Pavo KNHS-selectie jonge dressuurpaarden voor het WK eind juli een belangrijk onderdeel.

Komend weekend titelstrijd voor meerdere klassen in Ermelo
Het NK Dressuur op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo begint aanstaande donderdag en heeft zondag met de teampresentatie van de dressuur-, spring-, eventing- en para-dressuurruiters en de bondscoaches die de Nederlandse paardensport in Rio de Janeiro gaan vertegenwoordigen de climax. Voorafgaand zal de titelstrijd in de hoogste dressuurklasse enerverend zijn. Zijn de ruiters zondag op het podium dezelfde als vorig jaar met Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. op 1, Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson N.O.P. op 2 en Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P. op 3? Tot de favorieten horen verder Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival, Madeleine Witte-Vrees en Cennin, Danielle Heijkoop met Siro en Emmelie Scholtens met Apache.
Vrijdagmiddag starten 26 combinaties aan het kampioenschap in de zogenaamde Zware Tour. De beste combinaties rijden zondagmiddag vanaf half twee de finale Kür op Muziek. Het gaat om de titel, maar ook om een plaats in het Olympische team.

Para-dressuur
Het NK Dressuur is ook voor de para-dressuurruiters de laatste observatiewedstrijd voor de Paralympische Spelen, die van 7 tot en met 16 september in Rio de Janeiro worden gehouden. Vrijdagochtend is de eerste proef voor de deelnemers in vier Grades. Zondagochtend rijden de combinaties hun Kür op Muziek. Aansluitend is de huldiging van de Nederlands kampioen para-dressuur.

Teambekendmaking
Zondagmiddag om 16.30 uur presenteren de dressuurbondscoaches Johan Rockx en Joyce Heuitink (para-dressuur) hun teams voor Rio. Ook het eventingteam dat onder leiding van bondscoach Martin Lips naar de Olympische Spelen gaat en de vijf springruiters zullen op een originele manier aan het publiek gepresenteerd worden. Komend wekend wordt ook het CHIO Aken gehouden. Deze wedstrijd, waar onder andere Leopold van Asten, Gerco Schröder, Willem Greve, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten aan start komen, is de laatste observatiewedstrijd voor bondscoach Rob Ehrens. Ehrens doet er alles aan om zondagmiddag vanuit Aken naar Ermelo te komen om bij de teambekendmaking aanwezig te zijn. Na de publiekspresentatie is het persmoment van de paardensport-bondscoaches die hun keuze voor de ruiters toelichten.

Selectie WK Jonge Dressuurpaarden
De Pavo KNHS WK Selectie voor jonge dressuurpaarden is ook onderdeel van het NK Dressuur. Vanuit de voorselecties komen de beste vijf, zes- en zevenjarigen donderdagochtend aan start in de halve finale selectie. Na de finale selectie op zaterdagochtend worden de namen van de paarden bekend gemaakt die Nederland van 28 tot en met 31 juli gaan vertegenwoordigen op het jaarlijkse Wereldkampioenschap dat dit jaar voor het eerste op hetzelfde terrein als het NK, het Nationaal Hippisch in Ermelo gehouden wordt.

Meer titels te verdelen
Op het NK staan meerdere titels op het spel. Zo zal er een flinke strijd ontstaan in de Lichte Tour waarin Edward Gal en Glock’s Zonik, Hans Peter Minderhoud met Dream Boy, Marlies van Baalen met Ben Johnson en Emmelie Scholtens en Dorado tot de favorieten behoren.
In klasse ZZ-zwaar komen twintig combinaties aan start. In verband met het naderende EK rijden de Junioren en Young riders op donderdag 15 juli al het kampioenschap. Zondag voorafgaand aan de seniorenfinale gaan de deelnemers in de U25 uitmaken wie de titel mee naar huis neemt.

Een vol en interessant programma op het mooie buitenterrein het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

ederlands Kampioenschap Dressuur 2015 © DigiShots
Nederlands Kampioenschap Dressuur 2015
© DigiShots

Bron: KNHS