Nederlands dressuurteam door pech uit landenwedstrijd Rotterdam

geplaatst in: Nieuws | 0

Rotterdam (KNHS) – Het Nederlandse dressuurteam heeft vanavond door pech geen resultaat kunnen neerzetten in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam. Het paard Cennin van Madeleine Witte-Vrees trapte kort voor aanvang van hun proef een ijzer af en kon niet in de ring verschijnen. Met de huidige regels was daarmee ook het team uit de strijd. Edward Gal was individueel wel de beste in de Grand Prix Special. De landenwedstrijd werd gewonnen door de Verenigde Staten.

De FEI Nations Cup was donderdag begonnen met de Grand Prix waarin alle teamruiters aan de start kwamen en de beste drie resultaten meetelden voor het landenklassement. Het team van bondscoach Rien van der Schaft stond na dat eerste onderdeel op een tweede plaats. Het vervolg van de landenwedstrijd werd vanavond in Rotterdam verreden. Twee combinaties zouden daarbij in de Grand Prix Special starten, en hun beide resultaten waren van belang voor het team. Madeleine Witte, donderdag nog goed voor het beste Nederlandse resultaat, was een van die combinaties, maar zij kon dus helaas niet van start. De overige twee ruiters (Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout) kwamen aan de start in de Kür, maar van hun scores telde alleen de hoogste mee voor het team resultaat. Al met al geen teamresultaat dus voor Nederland, individueel was er wel succes. Edward Gal reed zijn Glock´s Voice naar de zege in de Grand Prix Special. Hans Peter Minderhoud werd met Glock´s Johnson TN N.O.P. tweede in de Kür, Diederik van Silfhout werd met de in een landenwedstrijd debuterende Four Seasons knap zesde in de Kür.

Onvrede over Format
Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS is niet blij met de huidige FEI regels. “Het is heel vervelend dat dit nu gebeurt, maar dat is niet anders. Wat het vooral aantoont is dat dit door de FEI opgesteld format voor de Nations Cup niet werkt. Wij vinden dat altijd de beste drie resultaten moeten tellen, ongeacht in welke proef die zijn behaald. Dit format is niet uit te leggen en het haalt ook de spanning uit de wedstrijd. We zullen er zeker over in discussie gaan met de FEI.”

Bondscoach blij met prestaties
Bondscoach Rien van der Schaft is heel blij met de prestaties die hij gezien heeft. “Hans Peter en Edward reden heel goed. Ze deden wat van ze verwacht werd, maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend dat dat iedere keer lukt. Dat is echt heel erg knap. Diederik knalde er ook weer op. Hij maakte twee foutjes, maar weet die dan in een laatste lijn geweldig te herstellen. Dat laat zien dat hij niet alleen in het lichaam goed rijdt, maar ook in het hoofd. Mijn complimenten voor de prestaties. Ook Emmelie Scholtens heeft zeer goed gepresteerd hier in Rotterdam. Zij zat niet in het landenteam, maar heeft wel een prachtige score neergezet. Dat we hier geen teamresultaat hebben neergezet is balen, maar dat is nu eenmaal niet anders. Ik heb weer genoten van mijn baan, het wordt niet makkelijker, wel steeds leuker.”

Uitslagen dressuur CHIO Rotterdam
FEI Nations Cup
1. Verenigde Staten, 446.442
2. Zweden, 427.035
3. Duitsland, 414.031

Grand Prix Special
1. Edward Gal (Oosterbeek) – Glock´s Voice, 75.078%
2. Kase Perry-Glass (VS) – Goerklintgaards Dublet, 71.784%
2. Therese Nilshagen (Zwe) – Dante Weltino OLD, 71.784%

Grand Prix Kür
1.Laura Graves (VS) – Verdades, 80.980%
2. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – Glock´s Johnson TN N.O.P., 78.890%
3.Jorinde Verwimp (Bel) – Tiamo, 77.560%
6. Diederik van Silfhout (Lunteren) – Four Seasons, 72.170%

Alle uitslagen zijn te vinden via www.chio.nl.

Bron: KNHS