‘Met vertrouwen naar WK in eigen land’

geplaatst in: Nieuws | 0

“Of de wereldkampioen erbij zit weet je nooit, maar ik ben ervan overtuigd dat we de beste paarden per leeftijdscategorie hebben geselecteerd. Deze hebben allemaal de potentie om hoog te eindigen op het WK jonge dressuurpaarden in Ermelo”, stelt chef d’equipe Jan Heidema bij de bekendmaking van de Nederlandse afvaardiging op het NK dressuur vanavond.

De beste Nederlandse dressuurpaarden van 5, 6 en 7 jaar oud streden donderdag en vandaag tegen elkaar in de KNHS-Pavo WK-selectie. De beste zes paarden per leeftijdscategorie mogen de Hollandse driekleur verdedigen op het Wereldkampioenschap dat van 28 tot 31 juli voor de eerste keer in Ermelo wordt gehouden.

Goede groepen
De WK-selecties werden gejureerd door Karin Retera, Adriaan Hamoen, Monique Peutz en Jan Wolfs. “De groep 5-jarige paarden hebben balans en expressie en kunnen allemaal een constante verrichting laten zien. Ze worden gereden door ervaren ruiters, waarvan we verwachten dat ze onder druk kunnen presteren”, vertelt Karin Retera.

Ook Monique Peutz, jurywoordvoerder bij de 6-jarige paarden, is positief over de Nederlandse afvaardiging. “De 6-jarigen zijn fijne paarden. In hun proef zitten een aantal vliegende wissels. Bij sommige zijn deze al zeer goed bevestigd, andere zijn nog wat groener. We hebben genoten van de paarden, die allemaal fijne basisgangen hebben.”

De 7-jarige dressuurpaarden komen voor het eerst in actie op het WK.

“Een nieuwe groep”, beaamt Adriaan Hamoen. “We merken dat de ruiters moeten wennen aan de wijze van jureren. Ze krijgen namelijk een score voor technische uitvoering en voor de kwaliteit van het paard. Die scores liggen soms wel 10% uit elkaar.” Hamoen noemt de 7-jarigen een gevarieerde groep. “Van bouw van het paard tot de uitvoering van de proef. Het niveau is pittig, maar de paarden zijn zeker aan elkaar gewaagd.”

Nederlandse afvaardiging vijfjarigen:

 1. Governor (v.Totilas) – Adelinde Cornelissen
 2. Great Lady TC (v.Bretton Woods) – Jeanine Nieuwenhuis
 3. Guadeloupe-Beau (v.Bordeaux) – Kim v/d Velden – v/d Muren
 4. Glamourdale (v.Lord Leatherdale) – Bejamin Maljaars
 5. Grand Galaxy Win (v.Apache) – Severo Jurado Lopez
 6. Gunner KS (v.Belissimo M) – Dana van Lierop

Nederlandse afvaardiging zesjarigen:

 1. Flanell (v.Apache) – Veronique Roerink
 2. Decor Ferdinand (v.Vivaldi) – Mirelle van Kemenade-Witlox
 3. Ferrero (v.Rhodium) – Jennifer Sekreve
 4. Four Legends (v.Wynton) – Marieke van der Putten
 5. Fossbury (v.Ampere) – Carlijn Vaessen
 6. Five Star (v.Amazing Star) – Kirsten Brouwer

Nederlandse afvaardiging zevenjarigen:

 1. Electra (v.Jazz) – Lynne Maas
 2. Elysias (v.Jazz) – Karen Nijvelt
 3. Eastpoint (v.Wespoint) – Lynne Maas
 4. Equirelle (v. Florett As) – Kyra Klinkers
 5. Eddieni (v.Johnson) – Augusti Elias
 6. Ebony (v.Painted Black) – Vay Bruntink