Finale KNHS-Pavo WK selectie: Flanell voert groep 6-jarigen aan

geplaatst in: Nieuws | 0

Apache-dochter Flanell, gereden door Veronique Roerink, zette vanmorgen het beste resultaat neer in de finale KNHS-Pavo WK-selectie voor jonge dressuurpaarden en verdiende daarmee een felbegeerd ticket voor het WK jonge dressuurpaarden in Ermelo. In totaal mogen zes zesjarige paarden hieraan deelnemen. Dit zijn, naast Flanell, Decor Ferdinand (v.Vivaldi), Ferrero (v. Rhodium) Four Legends (v. Wynton). Deze uitslag is onder voorbehoud van de veterinaire keuring, die vanmiddag nog plaatsvindt.

Ze gingen als eerste van de zesjarigen van start, pakten de leiding met de prachtige score van 89.20 en gaven deze niet meer uit handen. Flanell, gereden door Veronique Roerink, werd geprezen door de jury als ‘een paard met zeer veel talent, die met veel harmonie en een enorm mooie aanleuning werd voorgesteld’. “De draf heeft veel takt en balans, de stap is heel zuiver en de keertwendingen waren mooi klein. De galop mag nog een fractie meer souplesse hebben, maar is verder heel goed. Echt een happy athlete”, becommentarieerde Monique Peutz namens de jury.

KWPN-hengst Decor Ferdinand (v. Vivaldi) met Mirelle van Kemenade-Witlox zette 87.60 op het scorebord en werd daarmee tweede. “Een groot paard met veel front en een mooi voorbeen. Er komt echt iets aan in de ring. Hij blijft de hele proef mooi doorgaan in draf. De stap is zuiver en de galop imponeert, zo hoog springt hij op. De wissels gingen nog wat wisselend en proeftechnisch kan het geheel nog iets beter worden afgewerkt. Dit paard toont wel heel veel aanleg, als hij n iets geslotener en over de rug gaat, kan de score nog meer omhoog.”

Jennifer Sekrève reed Ferrero (v. Rhodium) naar plek drie met 85.50. De combinatie toonde een proef met veel harmonie, waarin de bruine hengst zich steeds goed liet bewerken, een goede aanleuning had en veel aanleg toonde. “In draf heeft Ferrero veel takt en treedt hij steeds goed door met het achterbeen. Het tempo zou misschien ietsje lager kunnen. De stap is ruim en zuiver en de galop goed doorgesprongen. Ook komt hij daarin heel mooi terug. Het geheel kan misschien nog een fractie gedragen, maar verder was het heel goed.”

Wynton-zoon Four Legends met Marieke van der Putten in het zadel volgde. Met veel balans, techniek, gedragenheid en souplesse liep de KWPN-hengst naar een score van 84.80. “Een paard met een mooi silhouet en veel techniek van draven”, aldus de jury, die deze gang maar liefst een 9.2 gaf. “Het uitstrekken in galop is heel goed, maar de overgangen mogen wat meer worden gemarkeerd en de hele proef nog iets meer afgewerkt. Wel een paard met potentie, dat een fijn beeld geeft.” Deze KWPN-hengst wordt tijdens het WK geveild op de KWPN-EDS veiling.

Fossbury (v. Ampère) liep onder Carlijn Vaessen naar plek vijf. De bruine liet zich goed bewerken door zijn amazone en beschikt over een goed doorkomend achterbeen. “Wel mag de aanleuning nog net iets mooier, maar Fossbury beschikt zeker over veel techniek in draf. De stap heeft takt, maar daarin kan het ruggebruik en schakelvermogen nog iets beter. De galop heeft veel sprong en is bergop.”

Op plaats zes, en daarmee de laatste zesjarige die door mag naar het WK, eindigde Five Star (v. Amazing Star). De expressieve KWPN-hengst werd gereden door Kirsten Brouwer. “Een paard met veel voorkomen en voorbeen, dat in draf nog iets meer mag doortreden van achter uit. Wel heeft Five Star veel souplesse en een zuivere stap. De galop is bergop maar ook iets meer worden doorgesprongen vanuit het achterbeen. De kwaliteit is er zeker, maar de hele proef mag nog iets mooier worden afgewerkt.”

Tekst: Marije Stomps