Electra meest compleet in finale KNHS-Pavo WK-selectie 7-jarigen

geplaatst in: Nieuws | 0

Met een ruime voorsprong op haar concurrenten is Jazz-merrie Electra met Lynne Maas het eerste 7-jarige dressuurpaard dat een ticket voor het later deze maand in Ermelo te houden WK voor jonge dressuurpaarden in de wacht sleepte. In de tijdens het NK Dressuur verreden finale KNHS-Pavo WK-selectie bleek dat Electra de meeste kwaliteit én de beste proef in huis had.

De strijd om de zes beschikbare WK-tickets bij de 7-jarige dressuurpaarden was een spannende. In deze rubriek krijgen de deelnemers verschillende scores van de twee jurykoppels. De ene score is voor de technische uitvoering van de proef, het andere jurykoppel, met daarin woordvoerder Adriaan Hamoen, geeft cijfers voor de gangen, het gereden zijn en de verwachting als toekomstpaard. Deze scores liepen bij sommige combinaties wel wat uiteen, maar uiteindelijk won het paard dat veel potentie voor de toekomst én een harmonieuze proef toonde.

Adriaan Hamoen over Maas en Electra: “We zagen een mooie proef, met veel harmonie. Het algemene beeld is ontzettend fijn. De draf is heel aansprekend, de stap zuiver. Electra kan al goed schakelen in stap, al hoeven de keertwendingen niet zo klein te worden gereden, daarmee maak je het jezelf alleen maar moeilijk. De galop begon wat eenvoudig en voorzichtig, maar ging steeds beter. Deze gang is zuiver en met veel sprong.” Hoogtepunten waren de pirouettes, die heel goed werden uitgevoerd. “Het paard kan al duidelijk gewicht opnemen op het achterbeen. Er was wel wat balansverschil tussen de wissels, maar ook heel veel harmonie en expressie.”

Imponerend
Tweede werd Jazz-hengst Elysias met Karen Nijvelt. Deze combinatie maakte het, om met Hamoens eigen woorden te spreken, de jury niet gemakkelijk. “Elysias is namelijk een enorm imponerend paard, met heel veel potentie. Hij draaft en galoppeert er heel groot overheen, maar daarbij zijn er wel wat dingetjes die nog beter kunnen. In draf mag hij wat meer de hand volgen, het is belangrijk dat je de hals in kunt stellen waar je deze hebben wilt. Ook in de galop traden wat foutjes op, maar verder is deze heel groot gesprongen en ritmisch. De stap is relaxed, maar mag nog iets meer rek hebben.” De storingen drukten de score van dit getalenteerde paard wat, maar desalniettemin mag hij straks het WK laten zien wat hij allemaal in huis heeft.

Ook geselecteerd voor het WK jonge dressuurpaarden is Eastpoint (v. Westpoint), eveneens gereden door Lynne Maas. Deze proef zag er ook harmonieus en gemakkelijk uit. “De stap is zuiver, de draf actief en mooi van achter uit. Voor het totaalplaatje mag de galop nog iets meer afdruk hebben, al was er in de pirouettes zeker afdruk aanwezig. Opvallend waren de goede gelatenheid en bewerkbaarheid van Eastpoint”, becommentarieerde Hamoen.

Ook naar WK
Equirelle W (v. Florett As) en Kyra Klinkers namen de vierde plek in. De merrie heeft drie fijne gangen en een heel ritmische draf. “We hebben een heel mooie proef gezien, met een goede aanleuning. Het paard mag nog net iets meer naar boven worden gereden.”

Zij werden gevolgd door Johnson-nazaat Eddieni met Augusti Elias in het zadel. De vosruin heeft veel expressie en afdruk, maar wil daarbij soms iets te hectisch worden, signaleert Hamoen. “In de zijgangen mag hij juist weer iets meer voorwaarts blijven. De galop is aansprekend en Eddieni kan al mooi verzameld galopperen en gewicht opnemen op het achterbeen. Dit paard zie je in de toekomst gemakkelijker een piaffe of passage lopen.”

Nummer zes en daarmee de laatste combinatie die naar het WK mag, is Ebony (v. Painted Black) met Vai Bruntink. De KWPN-hengst draafde zeer lichtvoetig en mooi in de houding en beschikt over een zuivere stap en galop. “Voor het totaalbeeld mag Ebony nog net iets meer gesloten en bergop blijven”, aldus Adriaan Hamoen.

Vanmiddag volgt nog een veterinaire keuring, hierdoor kunnen er wijzigingen optreden in de uiteindelijke afvaardiging naar het WK. De definitieve lijst wordt vanavond bekend gemaakt.