Eerste NK titel voor para-amazone Rixt van der Horst

geplaatst in: Nieuws | 0

Het was de titel die nog ontbrak op het indrukwekkende palmares van Nederlands meest succesvolle para-amazone Rixt van der Horst, die van het NK. “Eindelijk, het doel is natuurlijk Tokio maar dit is toch wel heel mooi”, straalt de kampioene. Frank Hosmar pakte de zilveren medaille, KNHS Talententeamlid Maud de Reu eindigde net als in 2019 op de derde plaats in het kampioenschap.

Het NK Para-dressuur is de eerste observatiewedstrijd richting de Paralympische Spelen. Voor bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink en haar pupillen volgen nog twee wedstrijden voordat het definitieve team voor Tokio bekend gemaakt wordt.
Voor de kersverse kampioene Rixt van der Horst is de focus dan ook helemaal op de Spelen. “Eindelijk. Dit miste nog, de nationale titel. Ik hoopte erop om hier op het NK te winnen, maar in de eerste plaats ben ik bezig met de observatie voor de Paralympische Spelen. Dat is het hoofddoel. Dan is het ook nog gaaf dat ik het NK win. Dat is super leuk. Deze titel is een mooie toevoeging aan mijn prijzenkast. Het is mijn eerste, maar hij hoort er zeker ook bij na meerdere wereldtitels.”

Rixt van der Horst – Findsley N.O.P.
NK Dressuur 2021
© DigiShots

Van der Horst vormt al langere tijd een combinatie met de merrie Findsley N.O.P. Op het NK liet de merrie zich goed zien. “Er zit nog steeds verbetering in. Ze groeit nog met de dag. We vormen steeds meer een combinatie. We doen het echt samen. Findsley heeft een hele goede kwaliteit in de stap, daar kunnen heel weinig paarden aan tippen. Haar draf wordt ook steeds expressiever. We zijn druk bezig in de training om die stijgende lijn vast te houden en op onze top van onze kunnen te rijden in Tokio.”

Routinier Frank Hosmar verdedigde zijn titel in Ermelo. Hij won de Kür op Muziek met zijn 17-jarige kampioenspaard Alphaville N.O.P. maar kwam nog geen punt tekort om zijn titel te prolongeren. De resultaten van de eerste proef op vrijdag en de Kur werden voor de eindstand van het NK bij elkaar opgeteld.
Maud de Reu, lid van het KNHS Talententeam, gaat met brons naar huis. De jonge amazone heeft Tokio en in het vizier en was tevreden over haar wedstrijd met Webron N.O.P.

Uitslag NK Para-dressuur, Provincie Gelderland Prijs
1. Rixt van der Horst Findsley N.O.P. 157,069
2. Frank Hosmar Alphaville N.O.P. 156,194
3. Maud de Reu Webron N. O.P. 153,746