Diederik van Silfhout Nederlands kampioen dressuur

geplaatst in: Nieuws | 0

Diederik van Silfhout (Lunteren) is de Nederlands kampioen dressuur met Arlando N.O.P. Ze reden de proef van hun leven. Hun beste proef ooit leverde Van Silfhout een geweldig percentage van 84,825 procent op en daarmee passeerden ze Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN N.O.P. in het klassement. Adelinde Cornelissen verzekerde zich met de tweede plaats in de finale van het brons in het kampioenschap.

Het NK kreeg een verrassende wending nadat Edward Gal, de winnaar van de Grand Prix op vrijdag, zich had teruggetrokken om zijn paard Glock’s Voice te sparen voor de Olympische Spelen. De weg leek daarmee open voor zijn partner Hans Peter Minderhoud om het stokje over te nemen met zijn tophengst Glock’s Johnson N.O.P.. Minderhoud liet zien dat zijn hengst zeer goed in vorm is en liet hele overtuigende passages zien in zijn Kür. Het leverde hem een percentage op van 80,850.
Nederlands kampioen Diederik van Silfhout: “Toen ik de score van Hans Peter hoorde, kneep ik hem wel een beetje. Ik wist dat het kon met de progressie die we thuis in de training geboekt hebben. Dit is mijn kans dacht ik en het gebeurde. De proef ging echt goed. Wat moet daar nog veel beter aan. Arlando N.O.P. ging echt goed. Passage, piaffe, de uitgestrekte draf, pirouettes alles ging super.” Van Silfhout won op zaterdag met zijn jonge talent Expression de titel in de klasse ZZ-Zwaar. ”Twee keer goud dit weekend. Deze in de Zware Tour had ik niet verwacht. Ik had gerekend op brons met een goede score. Maar dit is natuurlijk geweldig”, reageert de kampioen emotioneel.

Diederik van Silfhout - Arlando N.O.P. Nederlands Kampioenschap 2016 © DigiShots
Diederik van Silfhout – Arlando N.O.P.
Nederlands Kampioenschap 2016
© DigiShots

Hans Peter Minderhoud: “Johnson liep echt goed. Ik ging voor titel. Ik reed scherper dan afgelopen vrijdag. Ik reed deze Kur voor de tweede keer. Ik ga me nu op de Grand Prix en de Special concentreren voor Rio.”
Adelinde Cornelissen (Nijkerk) straalde van oor tot oor na haar fantastische Kür op Muziek, waarin ze als tweede eindigde met een prachtig percentage van 81,425. De bronzen medaille in het kampioenschap kreeg ze verdiend omgehangen. “Onwijs. Parzival is zo’n vechter. Mooi om hier nog zo’n wedstrijd te rijden. Ik heb het gevoel dat Parzival nog niet klaar is. Parzival is nog super fit. Hij heeft hier vandaag laten zien dat hij het spelletje nog hartstikke leuk vindt. Dat gaat hij in Rio ook laten zien.”

Juryvoorzitter Francis Verbeek was enthousiast over het niveau van het NK. “De sfeer was geweldig. Ik heb vaak op het puntje van mijn stoel gezeten, zoveel kwaliteit heb ik gezien.”
“De planning is gericht geweest op Rio”, vertelt bondscoach Johan Rockx. “Het NK was een belangrijke tussenstap. Nu gaan we de paarden de paarden in de training opbouwen om in Rio nog hoger te kunnen scoren.”
Het dressuurteam voor Rio de Janeiro bestaat uit de top drie van het NK en wordt gecompleteerd door Edward Gal en Glock’s Voice.

Bron KNHS